RADIONICE - PREDAVANJA - PREZENTACIJE

Učešće je besplatno, kako za filmske profesionalce i studente filmskih škola, tako i za filmske entuzijaste i ljubitelje sedme umetnosti.

19h
Predavanje „Metode studiranja na FDU“

Fakultet dramskih umetnosti ove godine obeležava 70 godina od svog osnivanja. Danas ima reputaciju najuglednije umetničke visoke škole u regionu koja obrazuje širok dijapazon kadrova u oblasti umetnosti, kulture, medija. Na 65. Martovskom festivalu zainteresovanima će se predstaviti Katedre filmskog i televizijskog smera: režija, produkcija, kamera, montaža, snimanje i dizajn zvuka, dramaturgija i gluma.

19h
Showcase Al Jazeera / neophodno je prijaviti se za učešće, putem mejla martovski@domomladine.org

Najveći regionalni producent dokumentarnog programa, Al Jazeera Balkans, predstaviće domaćim filmskim profesionalcima i producentskim kućama mogućnosti za saradnju. Programska producentkinja Lejla Dedić približiće domaćim autorima kakve filmske priče i filmski stilovi su od interesa za Al Jazeeru i kakvi modeli saradnje ove TV kuće sa eksternim produkcijama postoje, omogućavajući tako insajderski uvid u programsku koncepciju Al Jazeere.

12-18h
Filmske stolice, otvorene konsultacije

Najznačajniji domaći filmski autori biće na raspolaganju za konsultacije sa svima koje interesuje bilo šta u vezi dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog ili kratkog igranog filma. Kratak razgovor i konsultacije sa svima koji imaju ideju, kratak sinopsis, ili filmski projekat u poodmakloj fazi realizacije, a potreban im je savet kako dalje.

Prijave na licu mesta, kibiciranje dozvoljeno i poželjno.

10h
Radionica animiranog filma za decu / neophodno je prijaviti se za učešće, putem mejla martovski@domomladine.org

Renomirani domaći autori animiranog filma, Nikola Majdak Jr i Ana Nedeljković, autori filmova “Rabittland” i “Neputovanja” koji su postigli zapažene uspehe na festivalima u Berlinu, Sarajevu, Tampereu i mnogim drugim, upoznaće vas sa osnovama animacije. Na radionici će se oživljavljavati crteži, predmeti i čudni svetovi iz mašte, i snimaće se kratki animirani filmovi. Ali, razgovaraćemo zašto je animacija važna i kako možemo da govorimo i o ozbiljnim temama kroz formu animiranog filma.

Radionica je namenjena deci uzrasta od 7 do 11 godina i njihovim roditeljima.

„Ex Oriente Film“ je međunarodni program za obuku dokumentarista koji podržava razvoj i finansiranje kreativnih dokumentarnih filmova iz srednje i istočne Evrope. Rad se zasniva na tronedeljnim radionicama sa obezbeđenim smeštajem tokom devetomesečnog perioda. Svake godine bira se do 12 projekata kojima se pruža pomoć širokog spektra stručnjaka iz oblasti filma, s tim što se svaka radionica bavi različitim fazama razvoja projekta. Učesnici dobijaju konkretna uputstva o razvoju teme, narativa i vizuelnog stila svojih projekata, strategiji finansiranja i distribucije, kao i pronalaženju međunarodnih partnera. Kristina Bartošova iz Ex Oriente fonda biće gost 65. Martovskog festivala.

Šta je to što razlikuje video produkciju VICE od drugih i zašto je nove generacije tako dobro razumeju i vole? O tome kako biraju likove i teme za svoje priče, kako produciraju dokumentarce u više od 60 zemalja i koje su mogućnosti za dalju saradnju sa domaćim filmskim autorima, govoriće kreativni direktor VICE-a Aleks Miler, vodeći autor VICE-a Srbija Galeb Nikačević i glavni urednik VICE-a u Srbiji Daniel Bukumirović.

Mila Turajlić, naša najuspešnija rediteljka dokumentarnih filmova nove generacije, održaće predavanje o tome kako sa malo sredstava snimiti autorski dokumentarac a onda ubediti velike domaće i strane distributere i televizijske kuće da ga otkupe i prikazuju. O gorućim kreativnim i produkcijskim problemima svih autora koji se bave domaćim dokumentarnim filmom, govoriće rediteljka i producentkinja filmova koji su, iako izrazito ličnog i autorskog filmskog izarza, postigli uspehe koji se mogu meriti sa uspesima “velikih” igranih filmova.

Martovski festival u saradnji sa Udruženjem filmskih animatora Srbije UFAS organizuje ANIMIRANU NEDELJU.

Od 14 do 16:30 članice žirija za kratki animirani film, Tina Smrekar (producentkinja animiranih filmova iz Slovenije) i Vesela Dančeva (animatorka i producentkinja iz Bugarske) predstaviće svoja iskustva produkcije kratkih animiranih filmova, sa posebnim osvrtom na mogućnosti međunarodnih koprodukcija, i predstaviće odabrane filmove na kojima su radile.

U nastavku programa, od 16.45 do 18.00 za sve one koji imaju ideju za kratkometražni animirani film, organizovane su otvorene konsultacije pod nazivom “Animirane stolice” Zainteresovani će moći da se konsultuju vezano za svoje ideje i projekte sa nekim od najznačajnijih domaćih autora animiranog filma.

Program je besplatan i otvoren za sve zainteresovane.

Martovski festival