VOJNOFILMSKI CENTAR „ZASTAVA FILM“ – 70 GODINA

Povodom jubileja 70 godina Vojnofilmskog centra „Zastava film“, u okviru programa 65. Martovskog festivala posetioci  će moći da pogledaju retrospektivu filmova autora ove ugledne filmske kuće.

Vojnofilmski centar „Zastava film“ ove godine obeležava jubilej – sedamdeset godina postojanja. Ova jedinstvena filmska kuća koja decenijama predstavlja simbol jugoslovenske i srpske vojne kinematografije, jedina je iz plejade starih filmskih produkcije koja je odolela zubu vremena  i traje do danas. I to nije slučajno i bez razloga.

Prvi snimci za potrebe vojske nastaju još 1908. godine, a srpska vojna kinematografija zvanično nastaje 1916. godine, naredbom Vrhovnog štaba srpske vojske u Solunu, a za njenog šefa postavlja Dragiša M. Stojadinović. Od tada, sa manjim prekidima postoji sve do 1941. godine kada prestaje sa radom. Nakon završetka rata, 1948. godine formira se Odeljenje za filmove Jugoslovenske armije koje ubrzo dobija naziv „Zastava film“, a 1962. godine sadašnji naziv Vojnofilmski centar „Zastava film“. Od 1951. godine nalazi se u Filmskom gradu na Košutnjaku. U ovom periodu Zastava se ubrzano razvija, dobija stručni kadar, počinje da snima nastavne i dokumentarne filmove i već 1952. godine učestvuje na mećunarodnom festivalu u Berlinu gde dobija specijalnu nagradu za film Na granici Jugoslavije.

Zlatni period svoga postojanja „Zastava film“ beleži od 1967. pa sve do 1977. godine kada se nalazi u samom vrhu vojnog filma u svetu. U prilog tome govori zanimljiv podatak da u trenutku kada „Zastava film” i Jugoslavija osvaja treće „Zlatno sunce” na festivalu u Versaju, i to kao gran-pri Festivala, Francuska, zemlja u kojoj je ponikao vojni film, još uvek ima dva „Zlatna sunca”. Najilustrativniji podatak za taj period je kandidatura filma Tišine za nagradu Oskar iz 1972. godine.

Svoj visoki renome značajne producentske kuće na prostoru SFR Jugoslavije, „Zastava film“  je stekla zahvaljujući obimnoj, raznovrsnoj i kvalitetnoj produkciji. Pored filmova za interne potrebe, a to su bile potrebe Vojske, kvalitet dokumentarnih, igranih i kratkih igranih filmova i nekoliko TV serija uzdigao je Zastava film u sam vrh cenjenih producentskih kuća i važnog činioca Jugoslovenske kinematografije. Na međunarodnim i domaćim filmskim festivalima „Zastavini“ filmovi su dobili 143 nagrade i priznanja, a naša ustanova je odlikovana najvišim državnim i vojnim ordenjem.

Bogata arhivska građa Zastava filma je značajno istorijsko blago, koje će budućim pokoljenjima biti putokaz ka temeljima vrednosnog sistema na kome počiva naš nacionalni identitet. Zastava film danas predstalja savremenu ustanovu, producentsku kuću čija je proizvodnja prevashodno usmerena na potrebe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, nikada ne zanemarujući činjenicu da je i deo  savremene srpske kinematografije. Svoju delatnost zasniva, prvenstveno u informativno-propagandnoj, edukativnoj i dokumentarističkoj oblasti, koju ralizuje savremenom tehnologijom i bogatim iskustvom sticanim decenijama uspešnog rada.

Goran Ikonić, direktor VFC „Zastava film“

 

 

 

RETROSPEKTIVA – VOJNOFILMSKI CENTAR „ZASTAVA FILM“

Petak, 30. mart 20:00č // Dom omladine Beograda, sala Amerikana

 

SUZA NA LICU (1965)
reditelj: Stjepan Zaninović
trajanje: 11’
Neki aktuelni događaji u svetu, pa i blizu nas – u Saveznoj Republici Nemačkoj – nisu tako strašni da bi nas primorali da povučemo ručicu za uzbunu. Tim pre što su sve nacije jednodušne u želji da prošlost ne postane budućnost.

 

SMRT PAORA ĐURICE (1971)
reditelj: Predrag Golubović
trajanje: 10’

Stvarni podatak iz drugog svetskog rata. Grupa seljaka odvedena je s njiva, otrgnuta od svakodnevnog posla i postavljena pred nemačke cevi. Jedan od seljaka beži, ne toliko da bi se spasao, već da bi očuvao dostojanstvo svoje smrti. Jer, čovek je slobodan da izabere za sebe bar svoju smrt, pa makar bila i sto puta teža od one koju su mu drugi namenili. Kroz priču o smrti film govori o ljudskom dostojanstvu.

TIŠINE (1972)
reditelj: Predrag Golubović
trajanje: 12’

Ako se u ratu i pojavi trenutak čovečnosti – rat ga uništava ne dozvoljavajući čoveku da se svojim humanim gestom izvuče iz svoje strašne ubilačke i srtvoderske sudbine.

 

NA STAZAMA GAMSA (1986)
reditelj: Milorad Berić
trajanje: 16’

U eri sve veće ekološke zagađenosti čovekove okoline i razvoja svaremene tehnike i naoružanja, postoje predeli još netaknuti i nezagađeni. Uspon vojnika – planinaca na vrh planine i spuštanje na drugu stranu, neprijatelju iza leđa, ne umanjuje tu lepotu.


ŠANTIĆ
 (1993)
reditelj: Stjepan Zaninović
trajanje: 7’

Kroz rodoljubive stihove Alekse Šantića i dramu njegovog rodnog Mostara, film se bavi osudom građanskog rata na prostorima bivše Jugoslavije.

 

PONTIJUS PILATUS (1996)
reditelj: Nikola Majdak
trajanje: 3’36’’

U surovom svetu u kome živimo u kome je čovek čoveku vuk svako se bori protiv svakoga. Nama savršenih nema nevinih. Ovo je metafora koja pokušava da usmeri tračak svetlosti ka mogućoj istini.

GNEZDO (1999)
reditelj: Milivoje Nestorović
trajanje: 1’

Kako sačuvati gnezdo?

 

VOZ (2002)
reditelj: Goran Kostić
trajanje: 13’

Dokumentarni film o grupi vojnika koja noć uoči NATO bombardovanja vozom ide na Kosovo i Metohiju. Film je snimio snimatelj „Zastava filma“ Mirko Lukanović.